El primer maquinista


Antoni Genescà i Corominas (1849-1927)

Antoni Genescà i Corominas (Ripoll 1849 - Sabadell 1927) fou el primer oficial de màquines de la Marina Mercant.


El primer número de la Revista Mecánica, òrgan de l'Associació de Maquinistes Navals, publicat el gener de 1879, glossa la vida i els fets d'Antoni Genescà i Corominas: “En los primeros exámenes realizados, el número uno de aquella promoción de maquinistas navales --el n.º 1 de España-- lo consiguió D. Antonio Genescá y Corominas. La personalidad de este hombre, decano de la profesión, fue tan singular como su propia biografía.”


Antoni Genescà va néixer a  Ripoll el 9 de juny, fill de Llorenç Genescà i Roviraque era un obrero mecánico muy cualificado de La Barcelonesa”, que fou el primer maquinista espanyol, conductor de la locomotora del ferrocarril de Barcelona a Mataró.


Quan tenia sis anys, l'any 1855 es va fundar La Maquinista Terrestre y Marítima S.A., on el seu pare hi tenia el càrrec de “majordom”. Als setze anys, l'Antoni va ingressar a la secció de dibuix de La Maquinista i va començar a fer còpies de plànols anglesos per a les màquines que es construïen amb llicència.


Per tal de conèixer millor el funcionament mecànic de les embarcacions, va consultar manuals anglesos i en va traduir alguns (Hand Book Reeds Engineers, Marine Steam Engine). Quan es va publicar el Decret pel qual es creava la professió de maquinista naval es va presentar en el primer examen i el dia 21 d'octubre de 1878 esdevingué Primer Maquinista.


Fou durant dotze anys primer maquinista dels vaixells  de la companyia Vinuesa i, posteriorment, La Maquinista va sol·licitar novament els seus serveis i va esdevenir encarregat general dels treballs de marina, càrrec que exerciria durant trenta anys. Antoni Genescà va abandonar la feina de La Maquinista per motius de salut als seixanta-cinc anys.


L'any 1912, va assumir el càrrec de director del butlletí de la Societat Espanyola de Maquinistes Navals i hi va publicar els sucessius avenços de la propulsió a vapor i del motor dièsel, en traduccions molt interessants acompanyades de gravats il·lustratius. També des d'aquelles pàgines va fer campanya a favor de la creació de les escoles  de nàutica.


El 15 d'abril de 1926, la Societat Espanyola de Maquinistes Navals de Barcelona el va homenatjar amb motiu del seu 77è aniversari, en el qual es va proposar que li fos concedida la Medalla d'Or del Treball, concessió que fou  acordada en el Consell de Ministres del 22 de maig.


Antoni Genescà fou, doncs, un destacat marí  català, que va establir les bases dels estudis moderns de náutica al nostre país.


+ info: http://vidamaritima.com/2009/10/el-primer-maquinista/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada